גיוון מקורות הכנסה עצמיים ברשויות המקומיות – מפתח ליציבות בעידן של אי-ודאות
Tal Bar
Ehud Lazar
משבר המלחמה שפרץ באוקטובר 2023 חידד את תמונת המצב: הישרדות בעידן המודרני תלויה ביכולת להסתגל במהירות לשינויים. הרשויות המקומיות בישראל, הניצבות בחזית האתגרים הכלכליים והחברתיים, נדרשות כעת יותר מתמיד לחשיבה יצירתית ולפעולה יזומה. בעוד שבעבר יכלו להסתמך על מקורות הכנסה מסורתיים, המציאות החדשה מחייבת אותן לפתח אסטרטגיות מגוונות להבטחת איתנותן הפיננסית. יכולתן לזהות ולפתח מקורות הכנסה חדשים תקבע לא רק את חוסנן הכלכלי, אלא גם את איכות החיים של תושביהן בשנים הקרובות.
המצב הנוכחי: אתגרים מרובים בזמן קצר
השלכות המלחמה – המלחמה הביאה עמה שורה של השפעות כלכליות מרחיקות לכת. ראשית, חלה ירידה חדה בהכנסות הרשויות, כתוצאה מהאטה כללית בפעילות הכלכלית. שנית, ענף הבנייה, שהוא מקור הכנסה משמעותי עבור רבות מהרשויות, ספג מכה קשה. הירידה בכמות העובדים הפלסטינים והעצירה בבנייה משיקולים ביטחוניים הביאו להאטה משמעותית בענף (כפי שכתבנו בבלוג פוסט קודם משנת 2023). במקביל, הרשויות נאלצו להתמודד עם עלייה חדה בהוצאות על מיגון, אבטחה, והקצאות חירום לתושבים, מה שיצר לחץ נוסף על תקציביהן.
הבחירות לרשויות המקומיות – הבחירות לרשויות המקומיות שהתקיימו בתחילת השנה היוו מקור הוצאה משמעותי נוסף. מערכות בחירות דורשות משאבים רבים, החל מתקציבי פרסום וכלה בארגון יום הבחירות עצמו. הוצאות אלו, שבשנה רגילה היו מאתגרות, הפכו לנטל כבד במיוחד בתקופה של מתח ביטחוני ואי-ודאות כלכלית.
עליית מחירים/ מדדים גבוהים וסביבת ריבית גבוהה – ההתייקרות הכללית במשק משפיעה על עלויות התפעול והשירותים שהרשויות מספקות. כמו לדוגמה עליית מחירי המים, חשמל ושכר המינימום (מה שמגדיל את הוצאות השכר של הרשויות). כנגזרת התקיימה עלייה בריבית אשר משפיעה לרעה על מחירי הבנייה הציבורית וגם על היזמים הפרטיים שניגשים לממש פרויקט במגוון תחומים.
מבט לעתיד: צפי להמשך אתגרים
העננים בשמי הכלכלה המוניציפלית אינם מראים סימני התפזרות, ונראה כי האתגרים צפויים להימשך גם בעתיד הנראה לעין:
צפי לירידה בהיקף ההשקעה הממשלתית ברשויות – לאור המצב הביטחוני המורכב, סביר להניח כי הממשלה תיאלץ להסיט משאבים רבים לתחום הביטחון. משמעות הדבר היא שתקציבים שבעבר הופנו לפיתוח ולצמיחה של רשויות מוניציפליות, עלולים להצטמצם משמעותית. רשויות שהסתמכו על תמיכה ממשלתית נדיבה ייאלצו להתמודד עם מציאות חדשה ומאתגרת.
אי-יציבות פוליטית שעלולה להוביל לצמיחה נמוכה – המצב הפוליטי בישראל, שכבר היה מורכב טרם המלחמה, צפוי להישאר לא יציב. אי-יציבות פוליטית מקשה על קבלת החלטות ארוכות טווח ועל יישום מדיניות עקבית. התוצאה עלולה להיות צמיחה כלכלית נמוכה, שתשפיע ישירות על הכנסות הרשויות ועל יכולתן לספק שירותים ולפתח תשתיות.
אסטרטגיות לגיוון מקורות הכנסה
בעולם שבו “עסקים כרגיל” אינו אופציה, על הרשויות המקומיות לאמץ גישה יזמית ויצירתית. מתוך ניסיוננו בעבודה עם רשויות מקומיות זיהינו כי ישנם מספר אפיקי הכנסה לא מנוצלים:
ראשית סיפור קטן, האם יצא לכם להתהלך ברחוב ולמצוא 200 ₪ מונחים על הרצפה? אנחנו מניחים שהחיוך ותחושת ההישגיות ליוותה אתכם כל היום. ואם אנחנו נספר לכם שברחבי העיר שלכם מפוזרים כספים על הרצפה? ברשות המקומית נמצאים ברוב המקרים כספים שכבר קיימים בתוך המערכת, אך אינם מנוצלים ביעילות. זיהוי וניצול יעיל של מקורות הכנסה קיימים יכול להניב תוצאות משמעותיות.
איך?התחילו בלהפוך אבנים: מתי פעם אחרונה בדקתם את חוקי העזר שלכם? או בדקתם את ספר הנכסים העירוניים שלך וחשבתם איזה פרויקטים מניבים אפשר לעשות בעיר? האם הבנתם מי הם השותפים האסטרטגיים שלכם בעיר כדי לחולל שינוי מהיר.
אם נתחיל בלשבץ את השאלות והתשובות האלו לתוכנית עבודה היינו מציעים לגשת למספר תחומים:
נכסים עירוניים וניהולם – סקירת שטחי ציבור באזורי מסחר ותעסוקה, איתור שטחי פרסום, השבחת נכסים עירוניים, יצירת נכסים עירוניים מניבים באמצעות כלי תכנון עירוני (התחדשות עירונית, שימור ועוד)
מיסוי מוניציפלי – בחינה של אגרות, טכנולוגיות גבייה, עדכון חוקי העזר ובחינת אפיקים למיסוי אפקטיבי
בניית אקוסיסטם עירוני – גיבוש מעגל תומך לנקודות החוזקה העירוניות ובניית שותפויות במימון פרוייקטים כמו אנרגיה, פיתוח תשתיות תיירות, מגורי סטודנטים ודיור מוגן
פיתוח בר-קיימא – ניצול המשאבים והמרחב העירוני למטרות עסקיות וסביבתיות, דוגמת ייצור משמעותי של אנרגיה מתחדשת
מה מכאן והלאה?
זהו את החוזקות שלכם – במה אתם הכי טובים , מה הצעת הערך הייחודית של העיר שלכם?
מפו את הסביבה שלכם – מה הם הכוחות המשפיעים שיכולים לעזור לכם לחולל שינוי או להשפיע עליו?
מי הצוות שלכם? – מי יצא איתכם לדרך לתהליך כזה?
שרטטו לכם מפת דרכים, וסמנו עוגנים לדרך
כמו יזם המזהה הזדמנויות בכל אתגר, כך גם הרשויות המקומיות בישראל נדרשות לפתח “שריר של יזמות”. זאת, לא רק לצורך איתנות פיננסית, אלא גם כמפתח לחוסן קהילתי ונפשי. היכולת לחשוב מחוץ לקופסה, לזהות הזדמנויות חדשות ולפעול במהירות וביעילות, היא שתבדיל בין רשויות שישגשגו לבין אלו שייאבקו להישרד במציאות המשתנה.
יתרה מזאת, גיוון מקורות ההכנסה אינו רק עניין של שורת הרווח. הוא משפיע ישירות על איכות החיים של התושבים, על היכולת לספק שירותים ברמה גבוהה, ועל החוסן הכולל של הקהילה. רשות שמצליחה לייצר מקורות הכנסה מגוונים ויציבים, היא רשות שיכולה להשקיע יותר בחינוך, בתשתיות, בתרבות ובכל אותם תחומים שהופכים עיר למקום שטוב לחיות בו.
חברת תאסק, המתמחה בליווי רשויות מקומיות, מציעה מומחיות ייחודית ביצירת תוכניות אסטרטגיות המשלבות יזמות ואוריינות פיננסית ומתודולוגיות חדשניות על מנת לגבש את אסטרטגיית הבידול שלך. באמצעות צוות המומחים שלנו, אנו מסייעים לרשויות לנווט באי הודאות של המציאות הנוכחית, תוך יצירת בסיס איתן לצמיחה עתידית. אנו מאמינים כי כל רשות, ללא קשר לגודלה או למיקומה, יכולה למצוא דרכים יצירתיות לגוון את מקורות ההכנסה שלה ולבנות עתיד כלכלי יציב יותר. בעולם של אי-ודאות, הגיוון והיזמות אינם רק אופציה – הם הכרח.