העולם כולו וכן מדינת ישראל מתמודדים כבר למעלה משנה עם מגפת הקורונה. שנת 2020 הייתה מתעתעת במגוון תחומים וכך גם בעולם התחבורה. הקורונה שינתה לא רק את האופן בו אנחנו מתניידים ממקום למקום, אלא גם כמה אנחנו מתניידים. עוד מוקדם לקבוע מה יישאר אתנו בחלוף המגיפה, אך כבר ניתן להצביע על שינויים משמעותיים ולומר בבטחה כי הקורונה השפיעה על דרכי ההתניידות של חלק ניכר מתושבי העולם.
שותפתנו האסטרטגית Oliver Wyman הוציאה לאחרונה דו”ח הסוקר את המגמות המרכזיות המסתמנות בעולם התחבורה והניידות:
בשנה האחרונה, רבים עברו להתנייד באופן עצמאי ומשתמשים פחות בתחבורה ציבורית ושיתופית. מסקר שערכנו ב-TASC בחודש מאי, 40% מהנשאלים העידו כי יפחיתו שימוש בתחבורה ציבורית בעקבות הקורונה ומעל שליש ממשתמשי התחבורה הציבורית העידו כי יגבירו את השימוש ברכב פרטי במקום תחבורה ציבורית. בהתאמה לנתוני הסקר, מכירות הרכבים בישראל ובעולם התאוששו במחצית השנייה של 2020 והמנצחים הגדולים הם הרכבים החשמליים (BEV+PHEV), עם צמיחה דרמטית של 137% במכירות בשוק האירופאי (לעומת ירידה של כ-20% במכירות כלל הרכבים) והמשך צמיחה בשוק הסיני. באירופה, סובסידיות ותמריצים רגולטוריים ליצרני הרכב, הביאו את הרכב החשמלי לנתח שוק של כ-20% ממכירות הרכבים החדשים בסוף 2020. נורבגיה המשיכה להוביל עם חדירת EV’s של 87% (!) ובגרמניה, בעלת השוק הגדול באירופה, הרכבים החשמליים הגיעו לנתח שוק של כ-27% בסוף 2020. בישראל, טסלה הכריזה על כניסתה בתחילת פברואר 2021, אך מגמת המעבר לרכב החשמלי טרם תפסה תאוצה בהשוואה לשאר העולם.
בארה”ב ואירופה, השימוש באופניים הפך לפופולרי ומשתמשי תחבורה ציבורית רבים מחליפים את האוטובוסים והרכבות באופניים וזוג רגליים. מעבר לבחירתם, גם הערים מסתגלות ומתאימות עצמן, מפתחות את התשתיות ובונות שבילי אופניים והמגמה הזאת כאן להישאר, להמשיך לצמוח ולהרוויח בגדול. לפי נתוני Oliver Wyman, רוכבי אופניים והולכי הרגל רבים מעידים כי יפחיתו את השימוש בתחבורה ציבורית וגם כאשר יחזרו לעבוד מהמשרד ימשיכו לרכב וללכת. גם עיריית תל אביב פרסמה בסוף 2019 את תכנית “עיר האופניים 25-25” שמטרתה להגדיל את נתח השוק של אופניים בעיר מ-10% ל-25% תוך 5 שנים.
למרות הקשיים הכלכליים הנובעים מהקורונה, ממשלות רבות ממשיכות לשמר את המחויבות שלהן בכל הנוגע לתקנות ירוקות שקשורות לשינוי האקלים. אירופה אישררה את התקנות המחמירות לפליטות מכלי רכב, בקליפורניה וביפן החלו בצעדים דומים להפחתת מכוניות מבוססות דלקים מזהמים, ושורת מדינות מתמרצות את הצרכנים לרכישת רכבים חשמליים בשיטות שונות. אמנם לא כל מדינה, ובטח לא כל עיר בעולם, הגדירה לעצמה חזון ירוק שנוגע ל Future mobility אך עדיין ניתן לצפות כי מגמת אימוץ תקנות המקדמות תחבורה ידידותית לסביבה תלך ותתחזק.
טכנולוגיות רבות שקיבלו תנופה בתקופת הקורונה ובעיקר בתקופות הסגרים, כנראה יישארו איתנו לאורך זמן ויהפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו. פגישות עבודה בזום, רכישות מזון ומוצרים נוספים אונליין, שירותי רפואה מרחוק ולמידה מרחוק הם רק חלק מהגורמים שצפויים להוריד את היקפי הניידות. בסקר של Oliver Wyman, מעל 50% מהמשתמשים לראשונה בפלטפורמות דיגיטליות שונות ציינו כי ימשיכו להשתמש באמצעים אלו גם בחלוף המגיפה. תמונת המצב המצטיירת בישראל לא שונה ולפי סקר TASC, שליש מהמשיבים החלו להשתמש בשירותי רפואה מרחוק בעקבות הקורונה, למעלה מ-70% מעידים כי יגדילו את השימוש באמצעי תשלום דיגיטליים ומעל 40% מעידים כי יגיעו פחות למרכזי קניות לאחר הקורונה וסביר שיפנו לרכישה מקוונת. ההשלכות על עולם התחבורה והניידות ברורות וככל הנראה היקפי הנסועה הממוצעים צפויים לרדת לאור התפתחות הפלטפורמות הדיגיטליות.
הפתיחות והחשיפה הדיגיטלית שכולנו חווינו בשנה האחרונה צפויה לזלוג ביתר שאת לעולם התחבורה המסורתי. שחקנים שונים בעולמות ה-Mobility מאמצים ומציעים פתרונות דיגיטליים על מנת להתאים עצמם למציאות החדשה. משימת אימוץ המודלים העסקיים החדשים לא תהיה קלה ותלויה רבות באיכות שיתוף פעולה בין המגזר הציבורי לפרטי. היות ותקציבי הממשלות והערים מוגבלים, אנו עומדים בפני עידן חדש של שותפויות אסטרטגיות עם המגזר הפרטי בעולם התחבורה והניידות. בישראל לדוגמא, כניסת האפליקציות החדשות לתחום התחבורה הציבורית מהווה אחת מאבני הדרך הראשונות במעבר שירותי התחבורה הציבורית בישראל למודל MaaS (Mobility as a Service). מודל זה מאפשר למשתמשים רבים להפחית את ההסתמכות על רכב פרטי תוך שימוש בפלטפורמה דיגיטלית המספקת יכולות תכנון, בחירה, הזמנה, תשלום וסליקה של שירותי תחבורה שונים. פלטפורמות בסגנון זה מתפתחות בעולם ומבוססות על תפיסה הוליסטית של שירותי תחבורה מגוונים (מערכות תחבורה ציבוריות להסעת המונים, מוניות, אופניים, קורקינטים, השכרת רכב ועוד) ומתן יכולת בחירה מרובה ופרסונלית למשתמש. מעניין יהיה לצפות בהמשך התפתחות התחום בישראל ויכולת הסקטור הציבורי והפרטי לשתף פעולה בנושא במטרה להביא לייעול שירותי התחבורה שאינם מבוססי רכב פרטי בישראל.
לחברת TASC ניסיון ומומחיות ארוכת שנים בתחום הרכב והתחבורה וכן, שיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת הייעוץ הבינלאומית Oliver Wyman. בשנים האחרונות ליוותה TASC את הנהלות החברות המובילות בישראל בגיבוש תכניות ומיקודים אסטרטגיים, בניית תפיסות ומודלי הפעלה תפעוליים וארגוניים ועד לבניית תשתיות דיגיטל ודאטה תומכת